3 miejsce w konkursie na koncepcję hali sportowej w Bytomiu

W grudniu 2016 r. spółka Bytomski Sport ogłosiła konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej wielofunkcyjnej hali sportowej w Bytomiu. Projekt konkursowy wraz z przebudowywanym stadionem Polonii Bytom stanowił wyzwanie architektoniczne. Projekt DEDECO zajął 3. Miejsce. Poniżej prezentujemy wizualizacje oraz założenia wstępne.

Funkcja ww. obiektów i ranga widowisk sportowych, w naturalny sposób nadała architekturze podniosły i monumentalny charakter. Betonowa kolumnada podkreśla elewację hali hokejowej. Zaczyna się już przy pasażu wejściowym do centrum sportowego i galerii handlowej. Ma w sposób ekspresyjny podkreślać rangę obiektu. Ma ona swoje siostrzane odbicie po stronie stadionu piłkarskiego Polonii Bytom. Tworzy tam tzw. "czwartą trybunę" stadionu, która rytmem betonowych pylonów, spiętych czarną "powłoką" żaluzji i szkła, a zwieńczoną dużym herbem klubu, podkreśla charakter widowiska, jakim jest mecz piłkarski.

Ściana ta nie mogła stać się ścianą zaplecza, pustą i bez wyrazu, musiała stać się jasnym i klarownym łącznikiem wszystkich obiektów sportowych w tym kwartale zabudowy, uzupełniając całe założenie urbanistyczne. Elewacja od strony stadionu nie zmienia jego charakteru - jest elegancka, sterylnie prosta.

Te dwie przeciwległe ściany podkreślają swoją prostotą wyrazu ukryte za nimi funkcje sportowe. Kolumnady, piętrząc się równym rytmem w stronę południową, przechodzą w główne wejścia z dużego parkingu przeznaczonego zarówno dla klientów galerii handlowej jak i kibiców centrum sportowego.

Główne wejście do galerii handlowej i pośrednio do hali hokejowej znajduje się w południowo wschodnim narożniku, do którego prowadzi szeroka aleja/pasaż "zbierająca" klientów i kibiców zarówno z parkingu jak i przystanków komunikacji miejskiej. Aleja kieruje nas na monumentalne wejście pomiędzy betonowymi pylonami.

Detal wejścia głównego o bardzo "technologicznym" wyrazie architektonicznym, gdzie szkło elewacji frontowej płynnie miesza się ze stalą i betonem, zostaje dodatkowo podkreślony poprzez wielki, szklany, stalowy nawis w luźny sposób przypominający górniczą wieżę szybową. To świadome nawiązanie do nowoczesnego przemysłu i górniczego charakteru, z jakiego słynie region Śląska.

Założenie urbanistyczne, oparte na prostej bryle nowoprojektowanego obiektu, czysto dzieli przestrzeń na trzy elementy tj. na halę sportową stanowiącą naturalne domknięcie stadionu, a także dwa niezależne parkingi.

Cały budynek został w środku czytelnie podzielony na szereg stref funkcjonalnych w zależności od ich przeznaczenia. Hala hokejowa, wraz z trybunami, zapleczem zarówno technicznym jak i socjalnym, przeznaczonym dla kibiców, sportowców, VIP-ów i dziennikarzy ma swoje wyodrębnione wejścia i zamknięte strefy. Lodowisko rekreacyjne i basen mają dodatkowo wydzieloną strefę wejściową z galerii handlowej, dzięki czemu można uprościć obsługę obiektu wykorzystując potencjał galerii handlowej do promowania basenu, ślizgawki, strefy odnowy biologicznej, SPA i siłowni. Może również pełnić rolę lodowiska rozgrzewkowego przed meczami.

Zespół konkursowy:
Architekt prowadzący: Krzysztof Ostoja-Hełczyński
Architekci: Grzegorz Gogolin, Maciej Hofman, Karol Bednarski, Piotr Hofman

PEŁNA GALERIA PROJEKTU
OGLĄDAJ

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI
CZYTAJ