Wyjątkowy projekt wnętrza w kamienicy przy ul. Filtrowej w Warszawie

Ulica Filtrowa w Warszawie jest miejscem wyjątkowym i dlatego tak dobrze znanym mieszkańcom miasta. Łączy Śródmieście Południowe i Starą Ochotę. W roku 1944 zabudowa ulicy spłonęła, ale dzięki późnemu okresowi jej powstania i nowoczesnej konstrukcji wszystkie domy odbudowano do roku 1950. Większość interesującej architektonicznie i cenionej przez mieszkańców architektury zachowała się do dnia dzisiejszego.

Projekt wnętrza mieszkania w jednej z jej kamienic, zakładał przede wszystkim dopasowanie aranżacji do istoty miejsca i charakteru budynku. Staraliśmy się zachować jak największą ilość istniejących już w mieszkaniu elementów - drzwi, które zostały poddane renowacji, parkiet drewniany w układzie jodełki (również poddany odświeżeniu, uzupełnieniu braków, wycyklinowaniu i polakierowaniu go na nowo).

 

Istniejący układ mieszkania nie wyczerpywał potrzeb przyszłych domowników. Bardzo wąska łazienka z miejscem prysznicowym została więc powiększona na rzecz dużej, wygodnej wanny, podwójnej umywalki oraz z wyodrębnionym miejscem na bardzo pojemną  i wysoką szafę z miejscem na pralkę. Udało nam się również wyodrębnić wygodne pomieszczenie garderoby przy wejściu do mieszkania. Pozostałe pomieszczenia zaaranżowaliśmy z maksymalnie możliwym wykorzystaniem przestrzeni.

Chcieliśmy, aby wnętrze było nowoczesne, ale nawiązujące do estetycznego klimatu budynku w wyjątkowej lokalizacji. Kuchnia jest elegancka, z zastosowaniem zabudowy meblowej w stylu klasycznym, jednak w wersji odważnej i kontrastowej. Ciekawym elementem całej zabudowy kuchennej jest zastosowanie ażurowego panelu (wysłona dla istniejącego pieca gazowego na ścianie) z metalu wykonywanego na specjalne zamówienie. Eleganckimi dodatkami dla wnętrza kuchni są wyjątkowe lampy w nietypowym kształcie w kolorze złota. Dla utrzymania elegancji na podłodze zostały wybrane płytki gresowe przypominające luksusowe cementowe kafle o monochromatycznych barwach i kontrastowej linii wokół.

Aby otwarta kuchnia i przedpokój pozostały spójne, zaproponowaliśmy powtórzenie borderu okalającego parkiet z jodełki. Lampy nawiązują stylem do tych z kuchni, mają jednak bardziej nowoczesny charakter - stąd duże lampy wiszące, których nowoczesny charakter przełamuje złoty kolor ich wnętrza. Przedpokój dostosowaliśmy do posiadanych w kolekcji, ważnych dla mieszkańców obrazów - jeden obraz umieściliśmy nad konsolą a drugi na przeciwległej ścianie między kuchnią i łazienką. Lokalizacja dla tego obrazu nie jest przypadkowa. Dzięki zaproponowanej aranżacji salonu obraz z przedpokoju scentralizowany na wprost jest bardzo dobrze widoczny dla osób/gości przebywających w salonie. Mogą oni swobodnie obcować ze sztuką.

W łazience został powtórzony styl klasyczny jednak w wersji bardzo wyważonej. Płytki na ścianie zyskały bardzo ciekawy wzór dzięki nietypowemu układowi. Podwójna umywalka na szafce wykonanej na specjalne zamówienie zyskała piękną oprawę w postaci okrągłego, minimalistycznie wykończonego lustra w kolorze chromu oraz dwóch przepięknych unikatowych kinkietów po bokach.

W salonie utrzymaliśmy posadzkę w kształcie jodełki oraz drzwi z podwójnymi skrzydłami. Charakter wnętrza jest bardzo klasyczny z wykorzystaniem klasycznego wyposażenia dla mebli ruchomych takich jak sofa, fotel, regały czy kredens "babci" po renowacji. Jedynym elementem wyróżniającym się na tle klasyki jest główna lampa w stylu loftowym.

 

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI
CZYTAJ

WIĘCEJ PROJEKTÓW
ZOBACZ