PUŁAWSKI PARK NAUKOWO – TECHNOLOGICZNY
2009-2012

I MIEJSCE W KONKURSIE „DOM 2012” NA NAJLEPSZĄ INWESTYCJĘ BUDOWLANĄ PO OBU STRONACH WSCHODNIEJ GRANICY UNII EUROPEJSKIEJ

Lokalizacja: Puławy
Inwestor: Gmina Miasto Puławy
Powierzchnia użytkowa: 9 454,10 m2
Projekt: koncepcyjny (konkursowy), budowlany, wykonawczy
Projekt prowadzony w trybie przetargu publicznego

Prostota i zieleń charakteryzują obiekt, w którym ma przebiegać proces wdrażania nowych technologii.

Całą przestrzeń biurową, zanurzoną w parku, podzielono na przestrzeń zewnętrzną, tj. plac przed budynkiem spełniający funkcję parkingu oraz przestrzeń wewnętrzną, skierowaną do środka – otwartą, transparentną, nasyconą zielenią. Te dwie przestrzenie dzieli elewacja frontowa budynku, wykonana z lokalnego piaskowca. Za ścianą zewnętrzną widać trzy proste bryły mieszczące trzy podstawowe funkcje PPNT. Budynek umieszczono w dalszej części działki umożliwiając jego ogląd z szerszej perspektywy po to, aby elewacja spełniała rolę wizytówki.

Projekt wspiera misję PPNT skierowaną na rozwój przedsiębiorstw opartych na wiedzy, wykorzystujących zaawansowane i przyjazne dla środowiska technologie oraz wypracowanie modelowej współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami, ośrodkami badawczymi i szkołami wyższymi.

© 2017 DEDECO.